Színes jobb agyféltekés rajzolás

A színek és az agyféltekék

Színes jobb agyféltekés rajzolás

Színes ceruzák

A bal agyfélteke feladata, hogy a színeket nevekkel és tulajdonságokkal lássa el, pl. ragyogó kék, citromsárga illetve, hogy lefordítsa ezeket a szavakat a színekre adott érzelmi reakcióinkra. Az agyunk bal féltekéje felelős a színkeverés egymást követő lépéseiért, pl. „ahhoz, hogy narancssárgát kapj, keverj össze sárgát és pirosat”.

A jobb agyfélteke az egyes árnyalatok közötti finom kapcsolatok és arányok érzékeléséért felelős. A jobb agyféltekét jobban érdekli az, hogy felfedezze a minták közötti összefüggést, főleg olyan színkombinációkban, amelyek kiegyenlítik az ellentéteket. Ennek a féltekének más fontos szerepe is van a színeknél: érzékeli, hogy melyik színkombináció alkot egy adott színt. Ha van többféle szürke, ki tudja választani, melyiket keverték pirossal, hogy melegebb és melyiket kékkel, hogy hidegebb árnyalatú legyen.

A mi társadalmunkban a szín nem számít luxusnak, ellentétben az elmúlt évszázadokkal. Az emberek már nagyon régóta készítettek színes tárgyakat, de nem olyan mennyiségben, mint manapság. Az elmúlt évszázadokban jóformán csak néhány tehetős vagy befolyásos ember birtokolta színes eszközöket. A régi korok emberei számára egy darab ragyogó színű pántlika, gyöngyökkel kivarrat kalapszalag, hímzett öv nagy becsben tartott és féltve őrzött kincs volt.

A színekről

Színek - színes jobb agyféltekés rajzolásA szín olyan sugárzó elektromágneses energia, amelynek fizikailag minden tulajdonsága mérhető. A színélmények sokfélesége az eltérő hullámhosszúságú látható sugárzás következményeként alakulhat ki. A szín valójában tehát fényjelenség. A fény elektromágneses rezgések hullámszerű továbbterjedése. E rezgéshullámok áthatják az egész világegyetemet.

Akár figyelünk rájuk, akár nem, a színek speciális elektromágneses rezgésükkel – hullámhosszukkal és frekvenciájukkal – jelentős befolyást gyakorolnak ránk. Hatással vannak szervezetünkre, az egyes szervi funkcióinkra, befolyásolják egészségi állapotunkat, használatuk beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Íme néhány szín és azok szimbolikus jelentése:

SÁRGA
Az értelem, a megértés és a napsütés színe. Az örömmel, a boldogsággal, az értelemmel, a frissességgel és az energiával szokás összekapcsolni. A sárga meleg hatást, boldogságot kelt, elősegíti a mentális aktivitást, aktiválja agyunk vizuális központját, gondolatébresztő hatású és erőt ad. Ha szellemi tevékenységet végzünk, sárga szín alkalmazása mellett jobban tudunk összpontosítani.
Ha a lakásban sárga izzó ég, a helyiséget melegség járja át. A szín megkönnyíti a tanulást, segít a depresszión, a szomorúságon. Harmonizálja a máj, az epe és a gyomor működését, pozitívan hat az emésztési problémákra, enyhíti a bélműködési zavarokat, erősíti az immunrendszert és méregtelenít. Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, emellett hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti.
A sárga szín erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat.
A méregtelenítő szervek: a máj, a vesék és a húgyhólyag működését ösztönzi és erősíti. Bizonyos krónikus zavarok a sárga szín hatására hevennyé, s így könnyebben kezelhetővé válnak.

Csakrája: solar plexus
Kristályai: citrin, borostyán, sárga topáz
Sok sárga az aurában: erősen fejlett intellektusra és becsvágyra utal
A sárga szín szeretete: derűs, nyílt, intelligens, öntudatos jellem. Boldog, okos és fantáziadús, szeret utazni és jó csapatfőnök, de renyhe az emésztése és bátortalan.
A sárga szín elutasítása: lehangolt, pesszimista, búskomorságra hajló.

NARANCSSÁRGA
A narancssárga ötvözi a a piros által sugalmazott energiát és a sárga boldogságát. Általában az örömmel, napfénnyel és a trópusokkal kötik össze. A narancssárga a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert,a bátorítást, és az izgatást fejezi ki. Az emberi szem számára a narancssárga egy nagyon meleg szín, így a forróság érzetét kelti, de nem olyan agresszív, mint a piros. A narancssárga növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, élénkítő hatású és növeli a szellemi aktivitást, az étvágyunkat serkenti. A félős, szégyellős embereket bátrabbakká, kezdeményezőbbekké teszi. A meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat, de erősíti az emésztőszerveket és az ellenálló képességet is.
Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt mozgósítja a test összes öngyógyító erejét. A sötét narancssárga a csalást, a megtévesztést és a gyanakvást jelenti.
A vörösesnarancs kifejezi a vágyat, a szerelmi hevületet, az élvezetet, az uralmat, az agressziót és a vágyat a mozgásra.

Csakrája: lép- vagy hascsakra (köldökcsakra)
Kristályai: karneol
Sok narancsszín az aurában: becsvágy, nyíltság, ötletgazdagság
A narancsszín szeretete: aktív, vidám, kissé felszínes. Jó haver, barátságos, megelégedett, szívesen áll a középpontban, ám nem mindig akar alkalmazkodni, alaptermészetéből fakadóan facér, néha nincs étvágya.
A narancsszín elutasítása: depresszióra hajló, lehangolt.

PIROS
A tűz színe melegít, erősíti az önbizalmat, az akaraterőt és az elszántságot. A piros fokozza a test vérbőségét, javítja a vérkeringést.
A piros a vér, és a tűz színe is, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is.
A piros egy nagyon érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Nagyon látható szín, ezért lettek pirosak a stoptáblák és a tűzoltó felszerelések.
A piros világos árnyalatai az élevezetet, a szexualtiást, szenvedélyt, az érzékenységet, és a szerelmet jelképezik, míg a sötétebb árnyalatok az erőt, az akaraterőt, a dühöt, a vezetést, bátorságot, vágyódást, rosszakaratot, és haragot sugalnak. A vörös mint a legforróbb szín, a vérre gyakorol közvetlen hatást.

Csakrája: gyökércsakra
Kristályai: gránát, rubin, jáspis, hematit, vörös korall
Sok vörös az aurában: szenvedélyesség, agresszióig terjedő bátorság
Vörös szín mint kedvenc: aktív, dinamikus, életigenlő kedély. A pirosat kedvelő ember öntudatos, nyílt, akaratos, szenvedélyes, de gyakran szeszélyes, keresi az alkalmat a vitára, sokszor slamposnak érzi magát.
Vörös szín elutasítása: passzív, visszahúzódó, introvertált típus

RÓZSASZÍN
A rózsaszín a romantikát, a szerelmet, és a barátságot jelzi az embereknek, illetve a nőies tulajdonságokat, passzivitást Használhatjuk feszültség, a kimerültség írjaként, ha gyengédség és védettség után sóvárgunk. Alkalmazható, ha képtelen élvezni az életet, vagy az önbecsülés, az önszeretet hiánya, túlzott kötelességtudat gyötri.

LILA
Megnyugtat, a védettség képzetét kelti, találékonnyá tesz. A testben beindítja a nyirokkeringést, jó hatással van a narancsbőrre. A lila a kék és a piros keveréke, vagyis hatása valahol a nyugtató és az energetizáló között van. Ez azt jelenti, hogy idegesség esetén egyszerre lazít, illetve megerősít. Ez hangulati válságok esetén különösen előnyös. A lila többet tud, mint kihúzni a gödörből: aktiválja az agy kreatív központját, serkenti a szellemire való koncentrálást.

Lilát kedvelő ember: praktikus, kreatív, többnyire optimista, ámde gyakran nyugtalan, és nehézségei vannak az elalvással.

KÉK
A szabadság és a kreativitás színe, megnyugtat, ellazít. Ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot.
A világoskékről az életre, a gyógyításra, a békére, a megértésre és a puhaságra(lágyságra) asszociálunk.
A sötétkékkel ábrázolhatjuk a tudást, az erőt, a becsületességet és a komolyságot.
Ez a hűvös szín nyugtatólag hat mindenfajta izgalmi állapotban. Ha idegesek vagyunk és nem tudunk aludni, a kék színtől remélhetjük a megnyugvást és az ellazulást. A kékre a hipofízis (agyalapi mirigy), és minden belső elválasztású mirigy nagyon kedvezően reagál.

Stressz állapotban jelentkező izomgörccsel mindenki találkozott már. A kék szín görcsoldóhatása itt lelki megnyugvással párosul.

A túlsúlyos betegek étvágyát csökkenti, s így hatékonyan támogatja a fogyókúrát.

Csakrája: torok-csakra
Kristályai: akvamarin, lapislazuli, zafír
Sok kék az aurában: érzékenységre, nagy kapcsolatteremtési képességre és jó tanulási képességre utal

Ha szereti a kéket: gondoskodó, segítőkész, sokszor aggódó, ám néha nem tud figyelni, fejfájással küszködik. . A kéket szeretők megbízható, érzékeny emberek. Értékelik az őszinteséget. Befelé fordulók, önmagukba mélyedő, sőt önmagukat marcangoló természetűek. kiegyensúlyozott, kedves társas lény.

Ha elutasítja a kéket: belső nyugtalanság

TÜRKIZ
Ha hiányzik életéből a kreativitás, az inspiráció, ha szellemi tunyaság, zárkózottság, a változásoktól való félelem és elégedetlenség jellemzi. Ez a színárnyalat segíti a tudat kiteljesedését, nyitottságot közvetít, feloldja a keserűséget, megszabadít a lelki terhektől.

A türkiz színnel szimpatizálók képzelőereje nagy, kreatív, népszerű személyiségek, akik a dolgok mélyére látnak, és könnyen megértetik magukat mindenkivel.

ZÖLD
A testi és a lelki görcsöket egyaránt oldja. Erősíti a biztonságérzetet, békéltet. Kettős hatása van: nyugtató, ezért jó a központi idegrendszer betegségeinek kezelésére, másrészt inspirálja a szellemet. Hatékony a szív- és a keringési panaszok, a magas vérnyomás mérséklésében.
A zöld a természet, növekedés és az általános regenerálódás színe. Ennél fogva a zöld szín gyógyhatása elsősorban harmóniateremtő és roboráló erejében rejlik. Szemünk a természeti
zöld színek ezernyi árnyalatát érzékeli; mindenki átélte már egy erdei séta jótékony hatását.
Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot, néha teljesen meg is szünteti őket. Az elégedetlenség érzését is jó irányba tereli.
A zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára; javítja a látványt. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz.

Csakrája: szívcsakra
Kristályai: smaragd, kuncit, jáde

Sok zöld az aurában: elégedettség, kiegyensúlyozottság, belső harmónia, egészség

Zöld szín mint kedvenc: harmóniára való törekvés, az öngyógyító erők ébredése. A zöldet kedvelő ember: barátkozó, udvarias, őszinte, engedékeny, viszont könnyen megsértődik, a vérnyomása pedig alacsony. A zöldet kedvelők kiegyensúlyozottak, vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, de néha túl óvatosak.

Zöld szín elutasítása: elégedetlenség, bizonytalanság

BARNA
Megbízhatóságot, és fériasságot jelképez, kiegyensúlyoz. A barna depresszív állapotokban felélénkít, és megnyugtatja, ha túlpörögtünk vagy kapkodunk.

A barnát kedvelő ember: türelmes, földhözragadt, kellemesen nyugodt, életélvező, ugyanakkor fél a döntésektől, néha lusta, és képtelen védekezni, székrekedésre hajlamos.

BÍBOR
A bíbor összekapcsolható a kék stabilitásával és a vörös energiájával. A bíbort a magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet a luxust és a becsvágyat. A bíborról gondolhatunk szintén a bölcsességre, a méltóságra, a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra és a mágiára.

A világos bíbornak romantikus és nosztalgikus hangulata van.
A sötét bíbornak komor, gyászos és szomorú hangulata van.

A bíbor színt szeretők szívélyes, barátságos, együttműködésre kész személyiségek, mély empátiával megáldva. E szín is alkalmas szórakozóhelyek, ebédlők falaira.

FEHÉR
A fehér színnel kapcsolatban a fényre, a jóságra, az áratlanságra, az egyszerűségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség színéhez társítjuk.
Ezek mellett a fehér szín a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot is szimbolizálja. A feketével ellentétben leginkább pozitív jelentése van. Sikeres kezdetet is jelenthet.

FEKETE
A fekete színről az erőre, az elegenciára, a formalitásra, a halálra, a gonoszra és a rejtélyre asszociálnak az emberek.

A fekete egy rejtélyes szín, amit a félelem és ismeretlennel szokás összekotni (Gondoljunk például a feketelyukakra). Gyakran van negatív jelentése is (fekete lista, fekete humor, fekete halál (=pestis), stb.). A fekete erőt és tekintélyt sugároz; formális, elegáns és tekintélyes szín (fekete nyakkendő, fekete Mercedes, fekete BMW 520i).

MÉLYKÉK (INDIGÓKÉK)
Ez a mélykék, intuitív szín különösen az érzékszervekre, azokon belül is a fülre és az orra van nagy hatással.
Az ideges eredetű zavarokra, lelki kimerültségre és hasonló panaszokra nagyon jó az indigó.

Csakrája: homlokcsakra (Harmadik Szem)
Kristályai: zafír, hegyikristály

Sok indigó az aurában: egyéniség, visszahúzódó alkat vagy erre való törekvés

Szereti az indigót: intuitív, érzékeny, befelé forduló, szellemi-lelki síkon sebezhető

Az indigó elutasítása: félelem a saját mély rétegeitől

KÉPGALÉRIA A TANFOLYAMON RÉSZTVEVŐK RAJZAIBÓL »

SZÍNES RAJZTANFOLYAM »