Mandalarajzoló tanfolyam – szimbólumok világa

Gyere el hozzánk, megtanítjuk, hogyan készítheted el a saját, személyes mandaládat!

Mandalakészítés

Készítsd el saját, személyes mandaládat!

Mi a mandala? Ősi misztikum? Meditáció? Vallási szertartás? Képzőművészeti alkotás? Szakrális geometria? Önismereti eszköz? Stresszoldás? Gyógyító belső utazás? A természet leképezése?

Maga a mandala egy szanszkrit szó, jelentése kör, ív, korong, ez a geometriai forma évezredek óta a teljesség, a mindenség, a végtelenség, az isteni egység univerzális szimbóluma.

„Körben történik minden, amit a Világ Ereje tesz. Az ég kerek, és azt halottam, hogy a föld is az, mint a labda, és ilyenek mind a csillagok. Örvénylik a szél, mikor legnagyobb erejében mutatkozik meg. A madarak kör alakú fészket raknak, mivelhogy ugyan az a hitük, mint a mienk. A nap ugyancsak körben jár, miként a hold is, és bizony mindkettő kerek. Ugyanígy nagy kört formálnak váltakozásukban az évszakok, és mindegyre visszatérnek ugyanoda, ahol voltak. Az ember élete is kört alkot, a gyermekkortól a gyermekkorig, és ugyanilyen minden a világon, ahol az Erő működik.”
(Indián bölcsesség.)

IDŐPONTOK ÉS HELYSZÍNEK

Ezeknek a mágikus köröknek a gyökere időben és térben is homályba vész. Jóformán minden korban és kultúrában találkozhatunk mandalákkal, vagy mandala-szerű formákkal.

Megjelenhetnek meditációs, koncentrációs eszközként, támaszként a különböző vallásokban, filozófiai irányzatokban, díszítő elemként láthatjuk őket a kódexfestészetben, az építészetben keleten kolostorok, sztúpák, míg nyugaton bástyák, erődítmények, várfalak alaprajzát ábrázolhatják, de visszaköszönnek a templomok rózsaablakiból is. Bizonyos rítusokban, beavatási szertartásokban varázskör rajzolásával, építésével óvják a résztvevőket az ártó hatásokkal szemben, és a régi harcosok pajzsa is többnyire kör alakú volt Az amerikai őslakosok álomcsapdája is egyfajta mandalát formáz, éppúgy, mint a sámándob, vagy a régi pénzérmék.

A természet, a bennünket körülvevő világ is bővelkedik hasonló formákban. Gondoljunk csak a hópehelyre, a virágszirmokra, a félbevágott narancsra, a csiga házára, a pókhálóra, a fatörzs évgyűrűire, a tornádóra, az örvénylő vízre, a tábortűzre, az analóg óra számlapjára, az autó kerekére, a tortára, az adventi koszorúra, a medálra, a dísztányérra, az emberi szemre, vagy akár a sejtekre, az atommagra. A galaxisok, a naprendszerek, bolygók, holdak is mind mandala-formát mintáznak.

Mandala festés

Mandala

A mandala motívum a legparányibb részecskében és a végtelen világegyetemben ugyanúgy megtalálható. A mikrokozmosz a makrokozmosz elrendezését ismétli, azt tükrözi. Erre a párhuzamra, hasonlóságra utalt Hermész Triszmegisztosz a Smaragdtáblába vésett szavaival: „Amint fent, úgy lent, amint belül, úgy kívül.”

A mai modern, nyugati ember számára Carl Gustav Jung, svájci pszichiáter „fedezte fel” a mandalát. Jung élénken érdeklődött különböző vallások, filozófiák, okkult tanítások iránt, kutatásai során talált rá a mandalákra. Megfigyelte, hogy a saját, és a páciensei rajzaiban is gyakran ismétlődik a kör motívum. Jung a kört archetipikus szimbólumnak, az emberiség kollektív tudattalanjában élő közös ősképnek tekintette. Terápiái során gyakran rajzoltatott a betegeivel mandalát, mert úgy találta, hogy az alkotás folyamata egyfajta utazás a lélek mélyebb rétegeibe, gazdagítja az önismeretet, a tevékenység közben fellépő ellazult, nyugodt, meditatív állapot pedig testi-lelki szinten ható öngyógyító mechanizmusokat is beindít.

A mandalarajzoló tanfolyamon megtanulhatod:

 • mit jelentenek a mandala szimbólumai
 • milyen üzenetet hordoznak a színek
 • hogyan készülnek a különböző mandalák
 • melyek a mandalakészítés lépései
 • hová érdemes helyezni a lakásban a mandalákat

Mire számíthatsz még a tanfolyamon?

A kurzus során – többféle technikával és többféle felületen – elkészítheted saját, személyes egyénre szabott mandaládat.

 • Amellett, hogy kibontakoztathatod kreativitásodat, fejlesztheted művészi képességeidet, a mandalakészítő tanfolyam nagyon jó önismereti lehetőség is.
 • Egy belső utazás, önmagunkra való mélyebb ráhangolódás, egy játékos, önfeledt tevékenység, ami az alkotás segítségével visz közelebb saját önvalónkhoz.
 • Összekapcsolódhatunk a személyiségünk mögött rejlő belső világunkkal, megélhetjük a jelen teljességét, a gondolatnélküliséget, a belső CSEND-et.

A 2 nap alatt bátran kifejezheted önmagad, mandalád lehet pontos, előre megtervezett és szabálykövető, de hagyhatod, hogy pillanatról-pillanatra alakuljon, vagy éppen szabálytalan legyen, bármilyen stílusban megfestheted és megrajzolhatod, saját érzéseid szerint. Mindaz, ami megjelenik a papíron vagy a vásznon, teljes egészében Téged fog tükrözni, Rólad szól majd, és az aktuális állapotodat mutatja.

A mandalád elkészítése közben átélheted a jobb agyféltekés tudatállapotot, ami segít kizárni a mindennapi aggodalmaidat, feszültségeidet, megfeledkezel az időről, szinte eggyé válsz az alkotással, kikapcsolódsz és teljesen feltöltődsz. Ebben a meditatív állapotban kirajzolhatod magadból a mindennapi stresszt. A színek és a szimbólumok már munka közben is hatnak Rád, terápiás hatása az önbizalom és az önértékelés terén is igen jelentős. Az elkészült mű a saját szépségedet, a saját belső csodádat fejezi ki.

Hatása továbbra is megmarad, amennyiben olyan helyre teszed majd ki, ahol sokat tartózkodsz, így akár a problémás életterületeket is egyensúlyba hozhatod a mandaláid segítségével.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

A tanfolyamdíj 25.000 Ft

 • Kedvezmények: Családi kedvezmény: minimum 3 közeli hozzátartozó esetén a családtagoknak 10% kedvezmény a tanfolyamdíj árából.
 • A díj kifizetése a képzés első napján történik.
Az árak 2022. február 15-től érvényesek.  (a korábban leadott jelentkezésekre és az ajándékutalványokra, a jelentkezéskor érvényben lévő díjak vonatkoznak). A tanfolyam minimum 3 fő jelentkezése esetén indul. 

Induló mandalarajzoló tanfolyamok:

 •  Budapest, Cserepesház

  Cím: XIV. kerület, 1144, Vezér utca 28/b

  Időpontok:
  2023.

  Jelentkezem a mandalarajzoló tanfolyamra Megnézem a többi tanfolyamot
 • Információ a mandalarajzoló tanfolyamokról

  • A tanfolyam időtartama 2 nap, azaz 16 óra. Minden nap reggel 9-kor kezdődik, és délután kb. 17-ig tart. (A délutáni befejezés a csoport tempója szerint,mindenki egyéni,saját haladási ütemének figyelembevételével történik.) Ebédszünet kb. 12:30-13:30-ig, az étkezés fakultatív. Büfé a helyszínen általában megoldott.
  • A részvételi díj tartalmazza a szükséges anyagokat és eszközöket. Az elkészült mandalák a kurzus végén hazavihetők.
  • A tanfolyamdíj kifizetése a képzés első napján történik.
  • Kedvezmények: Családi kedvezmény: minimum 3 közeli hozzátartozó esetén a családtagoknak 10% kedvezmény a tanfolyamdíj árából.
  • A tanfolyami részvételhez nincs szükség semmilyen előképzettségre.
  • A mandalarajzoló tanfolyamokat Sümegi Tamás vezeti.
  • A tanfolyamra ajánlott kényelmes ruhában jönni.
  • Igény szerint, az ország bármely területén megszervezhető az oktatás.