Hogyan válasszunk a rajzoláshoz ceruzát?

ceruzák a rajzoláshoz

Ceruzák

Bár elsőre jelentéktelen, éppen ezért kihagyható lépésnek tűnhet a ceruza választás, sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, és megkönnyítjük a munkánkat, ha az egyes rajzfolyamatokhoz tudatosan keresünk megfelelő eszközt.

A választáshoz tisztában kell lennünk a ceruzák végén található, számokból és betűjelekből álló kombinációval.

Mit jelentenek a ceruzák végén lévő betűk és számok?

A jelölés a ceruza házában (fa, fém, műanyag borítás) található grafit karcolási keménységére utal. Ettől függően a ceruzákat 9H-tól 9B-ig (Derwent skála), 10H-tól 8B-ig (Koh-i-Noor skála), 9H-tól 8B-ig (Staedtler skála) osztályozzák a gyártók. A H jelentése Hard, azaz kemény, a B Black, azaz fekete (ezek az ún. puha ceruzák), az F pedig a Fine – finom, vékony – rövidítése. Minél nagyobb a betűjel előtti szám, annál fokozottabb az adott rajzeszköz keménysége, illetve puhasága.

Kemény és puha ceruzák

HB-s ceruza

Mire és hogyan használjuk a különböző ceruzákat?

Az F jelű ceruzák elsősorban a műszaki rajzok készítéséhez szükségesek, művészi alkotásokhoz ezeket nem szoktuk használni.

A számjelölés nélküli H és a HB végződésű ceruzákkal írunk, kontúrozunk, skiccelünk. A papíron halványan fognak, nem karcolják össze annak felületét, nyomuk viszonylag könnyen radírozható. Persze, ha erősen rányomjuk a ceruzát a papírra, akkor a hegy felszántja a rostokat, a mély vájat pedig radírozás után is látható marad.

Puha ceruzákra – B sorozat – vastagabb vonalak kihúzásánál, tónusozásnál, árnyékolásnál van szükség. Az általuk hagyott grafit nyom sötét, állaga miatt szépen kenhető, maszatolható a rajzfelületen. Amikor B-s ceruzákkal dolgozunk, érdemes velük rétegről rétegre haladva elérni a kívánt árnyalatot: inkább többször satírozzunk be egy felületet, mintsem radírral kelljen visszaszedni róla a felesleges grafitot. Egy halvány területet mindig könnyebb sötétíteni, mint egy túlságosan sötét világosítani.

Még egy tipp az árnyékoláshoz és a ceruzák használatához

Rajzolás megkezdése előtt célszerű egy fürkészőt (speciális tónusskálát) készíteni, amely segítségével könnyen kideríthető, hogy a rajz alapjául szolgáló fotó bizonyos részeihez milyen ceruza passzol a leginkább. Erről az eszközről A tónusskála – segítség az árnyékoláshoz című bejegyzésben olvashatsz bővebben.

Szürkeskála, tónusok

Tónusskála

A ceruzákról, az árnyékolásról és az élethű rajzok készítéséről az alapozó rajztanfolyamunkon mindent megtanulhatsz. Gyere és próbáld ki, a kreativitás benned is ott van, tudd meg hogyan használhatod és alkoss élethű képeket a jobb agyféltekés rajzolás egyszerű módszerével!

Fejlődés a rajztanfolyamon

Portré, 1-4.nap

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük