Hogyan rajzoljunk lépésről-lépésre élethű vízcseppet?

Segítség az élethű rajzoláshoz: a vízcseppek

Élethű vízcsepp rajzolásaKora reggeli harmat, szem sarkában megjelenő könny, nedves ajkak, járdán kopogó eső, vizespohárban kavargó folyadék – megannyi rajztéma. Ám mindegyikben van egy közös pont: az alkotások alapját a realisztikus vízrajz, azon belül is az élethű vízcsepp adja. Na de hogyan kell ilyet rajzolni? Erre ad választ az alábbi leírás!

A vízcsepp rajznak meghatározott szerkezete van. A csepp kerekded, tónusozott forma, az árnyékolási szabályszerűségek az víz átlátszósága miatt azonban módosulnak a kidolgozás folyamán. Míg más testek esetében a csúcsfény többnyire csak egy ponton kerül kialakításra, a vízcseppben ez a fény szétterülve beragyogja az anyagot, sőt, még a vetett árnyékot is megvilágítja.

Mire lesz szükségünk?

  • papír
  • kemény ceruza (pl. H, vagy HB)
  • puha ceruza (pl. 2B, vagy 4B, vagy 6B)
  • radír (legjobb a gyurmaradír, de ha nincs, sima radír is használható)
  • satírrúd (helyettesíthető háztartási törlőkendővel, papírzsebkendővel, fültisztító pálcikával, vagy egy darab ronggyal)

A rajzolás menete 6 lépésben:

A leírás mellett kövessétek a lenti képeket is!

1. Legelső lépésként a megfolyó víz, és a csepp formáját alakítsuk ki. Amennyire csak lehet, halvány vonalakkal dolgozzunk. Ezeket egyrészt könnyen lehet javítani, másrészt az átlátszó anyag körül furcsán mutatnának a sötét, vastag, erőteljes kontúrvonalak.

2. Határozzuk meg a fény forrását. Honnan fogja megvilágítani a vízcseppet? Jobbról, vagy balról? A fény helyzete és iránya fogja eldönteni, hová kerül majd a csúcsfény, az önárnyék, a vetett árnyék. Ha döntöttünk, akkor puha ceruzával – kihagyva az vízcsepp tetején megcsillanó fény helyét – kezdjük tónusozni a felületet. A fényes pont körüli részlet lesz a rajz egyik legsötétebb területe. A sötétből világosba tartó tónusátmenetet a ceruza nyomáserősségének csökkentésével tudjuk elérni. Hogy egységes legyen a rajzban az árnyalás, a felhordott grafitot satírrúddal (vagy papírtörlővel, vagy zsepivel, vagy fültiszttó pálcikával) össze kell mosnunk.

3. Mivel a víz kiemelkedik a sík felületből, árnyékot fog vetni. A vetett árnyék helye a csúcsfénnyel szemközti terület lesz. Ezt a részt nagy nyomáserősséggel dolgozva, akár feketére is rajzolhatjuk.

4. A vetett árnyék, bár követi a térbeli test formáját, a csepp belsejéből áradó fény hatására módosul. A legkönnyebben úgy tudjuk kialakítani ezt a torzulást, hogy a satírrúddal (vagy a papírtörlővel) a beeső fény irányát követve vékony, picit összetartó vonalakat húzunk a papírra, a vízcsepptől elfelé. Külön grafitot nem kell felhordani, épp elég az a mennyiség, amit a vetett árnyékhoz megrajzolásához vittünk fel.

5. A forma körül radírral óvatosan szedjük vissza a maszatolás során esetlegesen szétkenődött grafitot, világosítsuk ki a fény által beragyogott részeket.

6. A kész rajzon a csillanásokat igény szerint fehér akrilfestékkel, zselés filccel még hangsúlyosabbá, látványosabb tehetjük.

Az élethű vízcsepp rajzolása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük