A jobb agyféltekés rajztanfolyam titkai

Sokszor elhangzik a kérdés: Mi az a jobb agyféltekés rajzolás? Mindenki meg tudja tanulni? Mi a titka ennek a technikának, hogy ilyen hihetetlenül gyorsan fejlődik a tanfolyamon résztvevők rajztudása? Eláruljuk! 🙂

“Ha le tudod írni a neved, akkor képes vagy rajzolni is!”

Amikor a tanfolyam első napján elhangzik ez a kijelentés, a résztvevők közül többen kétkedve csóválják a fejüket. Pedig akármennyire is hihetetlenül hangzik ez az állítás, attól még igaz.

Az emberek többsége meg van győződve arról, hogy a rajzolás képességét csak több évnyi fárasztó, verítékes gyakorlás útján lehet elsajátítani, és még többen vannak azon az állásponton, hogy művésznek születni kell: vagy isten adta tehetséggel jön valaki a világra, vagy sem. Sok ember számára a rajzolás egy mágikus folyamat, és mint ilyen, túlmutat a józan felfogóképességen.

„Én nem tudok rajzolni.” „Ügyetlen vagyok.” „Nincs hozzá kézügyességem.” „Nekem ez nem megy.” – mondják sokan.

Ezzel ellentétben a rajzolni tudás nem csak kevesek kiváltsága, a készség elsajátítása pedig nem olyan bonyolult, mint ahogy az a közhiedelemben elterjedt. A művészi ábrázolás bárki által könnyedén, gyorsan megtanulható, korra, nemre, iskolai végzettségre és foglalkozásra való tekintet nélkül. Nem kell hozzá különösebb kézügyesség sem, elég, ha valaki egy átlagos szem-kéz koordinációval rendelkezik, mint amilyen például a tű befűzéséhez szükséges.

A jobb agyféltekés látásmód

A jobb agyfélteke számtalan lehetőséget rejt

A zseniális jobb agyfélteke

A titok nyitja a megfelelő látásmódban és agyunk jobb féltekéjének munkába fogásában rejlik. Aki megtanulja, hogyan kell helyesen feldolgozni a vizuális információt, az rajzolni is tudni fog. A legnagyobb festők is azt vallják: nem a kezükkel, hanem a szemükkel alkotnak. A varázslatos rajztudás elsajátításának másik fontos eleme az a képesség, hogy agyunkat átkapcsoljuk egy másfajta érzékelő módba, de ebben sincs semmi ördöngösség. Mindenkivel előfordult már, hogy egy tevékenység végzése során annyira belefeledkezett abba, amit éppen csinált, hogy megszűnt létezni számára a közvetlen környezete és az idő múlása. Nos, ez pont az a felszabadult, nyugodt tudatállapot, amely a művészi rajzoláshoz is szükséges.

E két összetevő elsajátítása nem nehéz és nem is időigényes. Mindössze négy nap kell hozzá. A tanfolyamon olyan körülményeket teremtünk, olyan feladatokat végzünk, melynek hatására a domináns bal agyféltekénk elcsendesedik és átengedi a vezető szerepet a kreatív jobb agyféltekének, így képesek leszünk a dolgokat másképp észlelni, helyesen látni. Ennek következtében pedig akkor is valósághűen tudjuk lerajzolni a  megfigyelésünk tárgyát, ha előtte sohasem tanultunk rajzolni.

A rajztanfolyamon élethű képeket készítünk

Élethű rajzolás

A jobb agyfélteke működése 

A jobb agyféltekénk használata során kellemes, pihentető, tiszta elmeállapotba kerülünk. A tanfolyam résztvevői arról számolnak be, hogy nem éreznek fáradtságot, szomjúság vagy éhségérzetet, sőt épp ellenkezőleg: a rajzolás alatt teljesen feltöltődnek energiával.

Egy művész ezt így fogalmazta meg:

„Amikor igazán megy a munka, az olyan, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Eggyé válok a munkával: a festő, és a festmény egy. Izgatott vagyok, mégis nyugodt, élénk és teljesen ura önmagamnak. Nem vidámság ez, inkább a révülethez hasonlít. Azt hiszem ez az, amiért újra és újra festeni és rajzolni kezdek.”

A fejlődés, amelyen néhány nap alatt a résztvevők keresztülmennek, egész egyszerűen döbbenetes. Az első nap készített rajzok és a negyedik nap portréi között akkora különbség van, hogy azt maguk a hallgatók is alig akarják elhinni. „Ezt tényleg én rajzoltam? Nem hiszem el!” A „pont pont, vesszőcske, készen van a fejecske” stílusú rajzokból élethű képek lesznek!

A tanfolyam során lépésről lépésre megszerzett rajzolási készség egy egész életen át megmarad, azt bárhol, bármikor használni lehet majd. Olyan ez, mint a kerékpározás: ha egyszer megtanuljuk, hogyan kell csinálni, azt soha többé nem feledjük el.

A jobb agyfélteke rengeteg lehetőséget rejt

Jobb agyfélteke

A négy napos kurzus más kapukat is kitár előttünk: azon felül, hogy megtanuljuk a művészi ábrázolás fortélyait, a megváltozott látás- és gondolkodásmódnak köszönhetően sokkal intuitívabbak, kreatívabbak, sikeresebbek leszünk életünk egyéb területein is. Más szemmel fogunk a világra tekinteni, magabiztosabbá válunk, és jobban ki tudjuk fejezni magunkat. Olyan erőforrásra lelünk, amelyre bármilyen körülmény között bátran támaszkodhatunk.

A jobb agyféltekés rajztanfolyam elvégzésével szinte újra rajzolhatjuk az életünk!

Robert Henri így ír erről:

„Ha valakiben működésbe lép a benne rejlő művész, bármi is legyen a munkája, tanulékony, kutató, merész, önkifejező személy válik belőle. Érdekes lesz mások számára.”

Rajzolás grafittal

Grafit portré

Gyere és éld át te is ezt a hihetetlen fejlődést, tapasztald meg saját magad, a jobb agyfélteke kreatív, lehetőségeket rejtő világát! >>>>RAJZTANFOLYAMOK<<<<

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük