A tónusskála – segítség az árnyékoláshoz

Kezdő rajzolók számára sokszor nehézséget okoz eltalálni az árnyékolás során a megfelelő tónust. Ha nincsenek meg a szükséges árnyalatok, azt érezhetjük, hogy alkotásunk nem elég élethű, valami hiányzik belőle. Tudod hogyan lehet a legkönnyebben megtalálni egy rajz alapjául szolgáló fotó adott részletéhez leginkább passzoló ceruzát? Egyszerűen: fürkésző segítségével!

Mi az a fürkésző?

A fürkésző tulajdonképpen egy tónusskála. Az eszköz készen is kapható, de házilag is könnyen elkészíthető. Nagyobb hobbiboltokban, művészellátókban, esetleg külföldi online art shop-okban vásárolható fürkészőknek (angolul: gray scale and value finder) több változata is van:

Tónusskála

Fürkészők

Hogyan készítsünk saját fürkészőt?

Szükség van hozzá egy vastagabb kartonpapírra, és néhány különböző keménységű ceruzára.

Első lépésként a kartonból vágjunk le egy vékony sávot, amit 10-12 egyforma részre osszunk fel. Ezt követően a ceruzákkal satírozzuk be a rubrikákat, úgy, hogy kialakuljon egy fehértől feketéig tartó skála. Világosabb tónusokhoz H-s, sötétebb tónusokhoz B-s ceruzákat ajánlott használni. Lehet játszani a nyomáserősséggel is: minél kevésbé nyomjuk rá a ceruzát a papírra, annál halványabb lesz a nyoma, és fordítva, minél nagyobb a nyomáserősség, annál sötétebb hatást érünk el.

Grafit tónusok

Tónusskála

Hogyan használjuk?

A fürkésző használata roppant egyszerű. Az eszközt a fotó felett mozgatva, szemünkkel a kép, és a fürkésző között folyamatosan ide-oda pásztázva gyorsan meg tudjuk találni, melyik ceruzával lehet a legkönnyebben megrajzolni a kívánt tónust. Természetesen előfordulhat, hogy a fürkészőn nincs olyan árnyalat, amelyik teljesen illeszkedik a fénykép adott részletéhez. Ilyen esetben a legközelebbi tónust kell figyelembe venni.

A megfelelő tónus megtalálása fontos az árnyékoláshoz

A fürkésző használata

A szürkeárnyalatos fürkészőt fekete-fehér fotókhoz használjuk. Színes képek rajzolásához érdemes a színkörön található elsődleges, másodlagos, és harmadlagos színekből is hasonló eszközt készíteni.

Az árnyékolásról és az élethű rajzok készítéséről az alapozó rajztanfolyamunkon mindent megtanulhatsz. Gyere és próbáld ki, a kreativitás benned is ott van, tudd meg hogyan használhatod és alkoss élethű képeket a jobb agyféltekés rajzolás egyszerű módszerével!

Jobb agyféltekés rajz

Portré

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük