Egy hatékony segítség az árnyékoláshoz: a satírrúd

Egy eszköz, ami segít az árnyékolásban: a satírrúd

Sokan kérdezitek, hogy a papírtörlőn kívül mivel lehet az árnyékolás során a grafitot elkenni a papíron. A satírrúd – más néven satírceruza, dörzsceruza, vagy összemosó – nagy nyomással összepréselt, ceruza formájúra alakított, két végén kihegyezett papír henger kiválóan alkalmas erre a célra!Satírrúd árnyékoláshoz

Hogyan használjuk?

Satírrúddal grafit-, pasztel-, illetve szénfelületen szoktunk dolgozni, az eszköz kiválóan alkalmas tónusozásra, ön és vetett árnyék kialakítására, átmenetek létrehozására, különböző színek összemosására. Nagy előnye az újjal történő maszatolással szemben, hogy a satírrúd nem ejt zsíros, nedves foltot a rajzfelületen, a fültisztító pálcikától, papírzsebkendőtől, törlőkendőtől pedig azért jobb, mert nagyobb nyomás erősséggel használható. A satírrúd vége a szétkent anyagtól elkoszolódik, amit legegyszerűbben egy finom szemcséjű dörzspapír (smirgli) segítségével tudunk tisztítani.

A használatát megnézheted az alábbi videón: 

Hol lehet beszerezni?

Hobby boltban, művészellátóban különböző vastagságú satírrudat lehet kapni, ezek közül annak függvényében kell választani, hogy mekkora felületen akarunk vele dolgozni. Mivel olcsó eszközről van szó, érdemes akár három-négy eltérő méretű darabot is vásárolni.

Árnyékolási technikák

Egy hasonló eszköz, ami házilag is elkészíthető

Satírrúdhoz hasonló összemosó az ún. tortillion. Ez is egy papírhenger, csak nincs összepréselve (akár teljesen ki is simítható), illetve csupán az egyik vége hasonlít a ceruza hegyére. Ilyen eszközt házilag is készíthetünk az alábbi videó útmutatása alapján. (1:00-tól)

Ha szeretnél megtanulni profi módon árnyékolni, gyere el a 4 napos alaptanfolyamunkra, ahol mindent megtanulhatsz ami az élethű képek elkészítéséhez szükséges!

>>Jobb agyféltekés rajztanfolyam<<

Posted in:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük